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Development of a tensiometric model for surface energy characterization of raw coffee beans

Rossi Davide, Mioni Enrico, Zancato Mirella, Bettero Antonio et Rossi Sergio. (2012). Development of a tensiometric model for surface energy characterization of raw coffee beans. Journal of Food Engineering, 112, (4), p. 352-357.

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URL officielle: http://dx.doi.org/doi:10.1016/j.jfoodeng.2012.04.0...

Résumé

The aim of this work is to investigate surface energy properties of various raw coffee bean species (tensiometric approach) and to develop a tensiometric marker based on contact angle measurements of Fomblin HC/25 drops, a perfluoropolyether phosphate (PFPE), to distinguish different species of raw coffee beans. To create measurable contact angles, raw coffee beans were pre-selected according to the endosperm surface morphology (smooth surface) and affixed to a specifically developed support. The tensiometric method was developed using contact angle method (CA) and calculation models such as Owens, Wendt and Kaelble. Results show the tensiometric properties of raw coffee beans expressed as surface free energy (SFE) and the capability of the marker to distinguish species. This work could create interesting prospects for quality control at the product source, storage conditions, and for industrial process evaluation of roasting and drying.

Type de document:Article publié dans une revue avec comité d'évaluation
ISSN:02608774
Volume:112
Numéro:4
Pages:p. 352-357
Version évaluée par les pairs:Oui
Date:2012
Identifiant unique:10.1016/j.jfoodeng.2012.04.006
Sujets:Sciences naturelles et génie > Sciences appliquées > Climatologie et météorologie
Sciences naturelles et génie > Sciences appliquées > Foresterie et sciences du bois
Sciences naturelles et génie > Sciences naturelles > Biologie et autres sciences connexes
Département, module, service et unité de recherche:Départements et modules > Département des sciences fondamentales
Unités de recherche > Centre de recherche sur la Boréalie (CREB)
Mots-clés:coffee beans, contact angle, perfluoropolyether phosphate PFPE, surface free energy, tensiometric marker
Déposé le:05 juin 2023 18:43
Dernière modification:05 juin 2023 18:43
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