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Transient process model of open anode baking furnace

Oumarou Noura, Kocaefe Duygu, Kocaefe Yasar S. et Morais Brigitte. (2016). Transient process model of open anode baking furnace. Applied Thermal Engineering, 107, p. 1253-1260.

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URL officielle: http://dx.doi.org/doi:10.1016/j.applthermaleng.201...

Résumé

One important step of the primary aluminum production, is anode manufacturing and its baking is the most expensive step of anode manufacturing process. The challenge for the anode industry is to produce good quality baked anodes while keeping the energy consumption, environmental emissions, and cost to a minimum. A mathematical model can be a useful tool to overcome these challenges and achieve the objectives for the industry.

A transient process model of a horizontal anode baking furnace has been developed. The model represents all the important phenomena such as fuel combustion, generation and combustion of volatiles (tar, methane, and hydrogen), air infiltration, and heat losses to the atmosphere and the foundation. The model consists of two coupled sub-models (flue sub-model and the pit) was validated using the plant data. It simulates the transient behavior of the open ring furnace and predicts furnace operation and performance. In this article, the modelling is described, and the results are presented for an industrial furnace.

Type de document:Article publié dans une revue avec comité d'évaluation
Volume:107
Pages:p. 1253-1260
Version évaluée par les pairs:Oui
Date:25 Août 2016
Sujets:Sciences naturelles et génie > Génie
Sciences naturelles et génie > Génie > Génie des matériaux et génie métallurgique
Sciences naturelles et génie > Sciences appliquées
Département, module, service et unité de recherche:Départements et modules > Département des sciences appliquées > Module d'ingénierie
Mots-clés:open anode baking furnace, carbon anodes, process model, anode manufacturing, four de cuisson à anode ouverte, anodes en carbone, modèle de processus, fabrication d'anode
Déposé le:18 févr. 2021 20:32
Dernière modification:18 févr. 2021 20:32
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