Fotso Talla Aimé Sylvain, Erchiqui Fouad, Godard F. et Kocaefe Duygu. (2016). An evaluation of the thermal degradation kinetics of novel melt processed PET–hemp fiber composites. Journal of Thermal Analysis and Calorimetry, 126, p. 1387-1396.
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URL officielle: http://dx.doi.org/doi:10.1007/s10973-016-5628-y
Résumé
This work reports the thermal degradation kinetics of five formulations of polyethylene terephthalate (PET) reinforced with 1, 5, 10, 15, and 20 % hemp fibers based on thermogravimetric investigations. Two consecutive degradation steps were observed between 573 and 773 K. Moreover, their kinetic triplets were determined by nonlinear curve fitting methods, with the Sestak–Berggren and the truncated Sestak–Berggren models, respectively. The resulting kinetic parameters varied with the fiber’s concentration in the following ranges: 1.8 ≤ A ≤ 5, 2.25 ≤ n ≤ 3.17, 7.05 ≤ m ≤ 12.74, and −2.21 ≤ p ≤ −1 for the first step; and 1.76 ≤ A ≤ 10, 1.37 ≤ n ≤ 2.49, and 0.77 ≤ m ≤ 2.35 for the second. This work further confirms the thermal stability of PET–hemp fiber composites and provides key information for the reaction mechanism, a crucial developmental step for bio-composite materials with high-melting thermoplastic matrices.
Type de document: | Article publié dans une revue avec comité d'évaluation |
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Volume: | 126 |
Pages: | p. 1387-1396 |
Version évaluée par les pairs: | Oui |
Date: | 2016 |
Sujets: | Sciences naturelles et génie > Génie Sciences naturelles et génie > Génie > Génie des matériaux et génie métallurgique Sciences naturelles et génie > Sciences appliquées |
Département, module, service et unité de recherche: | Départements et modules > Département des sciences appliquées > Module d'ingénierie |
Mots-clés: | polyethylene terephthalate (PET), hemp fibers, thermal stability, activation energy, Starink’s model, kinetic triplets, polyéthylène téréphtalate (PET), fibres de chanvre, stabilité thermique, énergie d'activation, modèle Starink, triplets cinétiques |
Déposé le: | 18 févr. 2021 20:35 |
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Dernière modification: | 18 févr. 2021 20:35 |
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