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Comparative evaluation of the anti-icing protection time of runway deicers using infrared thermography

Laforte Caroline et Tremblay Marc Mario. (2017). Comparative evaluation of the anti-icing protection time of runway deicers using infrared thermography. Cold Regions Science and Technology, 138, p. 57-62.

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URL officielle: https://dx.doi.org/doi:10.1016/j.coldregions.2017....

Résumé

This study presents a new method, based on infrared (IR) thermography, to evaluate and compare the anti-icing performance, i.e., the ability to delay the reformation of ice, of runways and taxiways deicing/anti-icing fluids (RDF) under icing precipitation. In summary, the test consists of applying on a standardized concrete pavement sample, a given quantity of a candidate de-icing fluid. Following the application, the concrete sample is submitted to low intensity freezing drizzle simulated in a cold chamber. Thermography picture is taken every 30 s intervals until the concrete becomes completely iced. The measurement of anti-icing performance of different concentrations of propylene glycol (PG) and potassium-formate (KFOR) solutions are shown when assessed using the new IR method at − 5 °C, − 8 °C and − 11 °C.

Type de document:Article publié dans une revue avec comité d'évaluation
Volume:138
Pages:p. 57-62
Version évaluée par les pairs:Oui
Date:Juin 2017
Sujets:Sciences naturelles et génie > Génie
Sciences naturelles et génie > Génie > Génie des matériaux et génie métallurgique
Sciences naturelles et génie > Sciences appliquées
Département, module, service et unité de recherche:Départements et modules > Département des sciences appliquées > Module d'ingénierie
Unités de recherche > Centre international de recherche sur le givrage atmosphérique et l’ingénierie des réseaux électriques (CENGIVRE) > Laboratoire international des matériaux antigivres (LIMA)
Mots-clés:Icing, Runway deicers, IR thermography, Anti-icing performance, Givrage, Dégivreurs de piste, Thermographie IR, Performance antigivrage
Déposé le:23 juin 2021 15:03
Dernière modification:23 juin 2021 15:03
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